Staphorst

Staphorst, dynamisch en toch rustiek.

Gelegen in Overijssel, tegen de Drentse provinciegrens, markeert Staphorst, als een lang lint, de Gemeenteweg en de oude Rijksweg. De bijna elfhonderd boerderijen, met de traditionele kleuren groen en blauw, staan ordelijk naast of achter elkaar.
Zorgvuldig wordt de oude cultuur bewaakt. Zo'n driehonderd boerderijen behoren tot beschermde monumenten. In het Gemeentemuseum wordt het verleden van Staphorst op een overzichtelijke wijze uitgedragen. Een belangrijk deel van de bevolking houdt de fraaie klederdracht in ere en geeft daarmee een extra accent aan de eigen cultuur.
Maar ook het heden wordt duidelijk door een bezoek aan het gemeentehuis.
In het oostelijk deel van de gemeente ligt het prachtige stroomdal van het riviertje de Reest. Veel bos en hei maken deel uit van natuurreservaten, waar nog echt genoten kan worden van rust en ruimte. Voor de recreant is het zwerven over de Staphorster hei met zijn vele paden en kronkelweggetjes een ongekende ervaring.
Daarnaast biedt Staphorst campings, zomerhuisjes, zwembaden enz. voor ongeveer vijduizend gasten. Een ontmoeting met Staphorst betekent een confrontatie met traditie en ontwikkeling.
Het betekent ook een goed samengaan van rust en dynamiek.
Staphorst zien en leren kennen wil zeggen ook van Staphorst gaan houden...